We use cookies to improve our services and to make you offers related to your preferences. If you continue browsing, we will consider that you allow us to use them. You can change the settings or get more information on our Terms of use & Cookies Policy.

Close


ok
Close

Error


Please wait while processing...


Amit a marker kiválasztása előtt tudnia kell

Szinte minden nap használjuk őket: gyártásban az alkatrészek jelölésére, az orvosi intézményekben minták jelölésére; írunk velük bolti kirakatokra, ötleteket rögzítünk velük táblákon és flipchartokon, valamint kiemeljük a fontos szöveget dokumentumokban. Vezetők, művészek, tanárok mellett gyárakban, raktárakban, építkezéseken és laboratóriumokban dolgozók is használják.

A markerek a munka- és magánéletünk részévé váltak. A piacon rengeteg féle marker található és nem könnyű kiválasztani a célunknak megfelelőt.

Mi a fontos a markerek kiválasztásakor? Mindenképpen érdemes átgondolnunk, hogy hol és hogyan fogjuk használni a jelölőket,milyen felületen és milyen körülmények között fogunk velük írni.

Az összes marker

A leggyakrabban előforduló hibák a markerek használatánál

Ha a marker nem ír, annak több oka is lehet. Először is győződjön meg róla, hogy a megfelelő markert használja az adott felülethez, amelyre írni szeretne. Azt, hogy mire szolgál, közvetlenül a feltüntetett névből tudhatja meg.

Nagyon fontos a tárolás módja. A jelölőket vízszintesen kell tárolni, de rövid ideig függőlegesen, a hegyükkel felfelé is tárolhatóak. Kerülje a tollhegy fejjel lefelé történő tárolását, mivel a színpigmentek csomókat képezhetnek, amelyek aztán a tollhegy rostjaiban megakadnak és eltömítik azt.

Cserélhető hegyű markert használ? Próbálja meg kicserélni a sérült hegyet, és tovább folytathatja a filctoll használatát. A csere tollhegy olcsóbb és környezetbarátabb alternatíva az egész toll cseréjével szemben.

Ha az úgynevezett pumpás (pumpás rendszerű) marker már nem ír, próbálja meg alaposan felrázni a markert. Ha a markert nem vízszintesen tárolták, előfordulhat, hogy pigmentcsomók alakultak ki, amelyeket "fel kell oldani". A hegyet csak alapos rázás után próbálja meg újra telepumpálni.

A száraz markerek problémáját úgy is megoldhatja, ha olyan filctollat választ, amelyeket akár több napig nyitva-, azaz kupak nélkül hagyhat anélkül, hogy a tinta beszáradna.
A környezetvédelem és a markerek
A markerek piacán az egyszer használatosak mellett számos környezetbarát termék is kapható, azaz vásárolhatunk újratölthető filctollakat, cserélhető tintapatronos tollakat, valamint újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagokból készült markereket is.

Miben különbözik egy környezetbarát marker a hagyományostól? A legtöbb esetben a működésének módjától, az előállításának módjától, a gyártás során felhasznált nyersanyagoktól, amelyekből készül, és az újrahasznosítás módját. Az újrafelhasználható anyagokból készült markerek minősége ugyanolyan jó, mint a hagyományosaké. Ugyanakkor a gyártók igyekeznek etikusabb gyártási eljárásokat alkalmazni.

Az egyszerhasználatos markerek esetében az újrahasznosítás bonyolult, sőt sok esetben lehetetlen. A zárókupak szorosan a marker testéhez van hegesztve, a fedele nyomdafestékkel szennyezett, és a tolltestben lévő tinta a természetre nézve mérgező. Az elhasználódása után ezért nincs más választása, mint a vegyes hulladékba dobni.

Nagyszerű kezdeményezés a hulladéklerakókba kerülő hulladék csökkentésére a használt markerek gyűjtődobozokban történő összegyűjtése. A megtelt gyűjtődobozok ezután visszaszállításra kerülnek a gyártóhoz, aki saját maga dolgozza fel a hulladékot.
Blue Angel
EU Ecolabel
FSC
Lyreco Green Tree
Annak ellenére, hogy az újrahasznosítható markerek drágábbak, mint az egyszerhasználatosak, a magasabb áruk befektetést jelent a fenntarthatóságba és bolygónk jövőjébe. Ezeket a környezetbarát változatokat könnyen felismerheti a rajtuk látható tanúsítványoknak köszönhetően - Blue Angel, EU Ecolabel, FSC-tanúsítvány vagy a Zöld Fa.
Újratölthető markereket is választhat - akár az ú.n. kapilláris rendszerűeket, amelynél a hegy belső része a tintába ér, akár olyanokat, amelyek cserélhető töltőpatronnal rendelkeznek.

A piacon beszerezhetők teljes mértékben újrahasznosítható markerek is - ezeknél a test, a tinta és a hegy is biológiailag lebomló, ezért nyugodt lelkiismerettel eldobhatók a komposzt hulladékgyűjtőbe.
Tudja, hogyan válasszon megfelelő fehér táblát?

The best brands are on Lyreco: